Eleminimi i variçeve

Eleminimi i variçeve

Koncepti më i zakonshëm i njerezve per varicet eshte, pervecse shqetesimeve shendetesore qe ato mund te shkaktojne,ashtu edhe ana estetike per kembet e tyre . Shumica e personave, 70-80% janë femra, por edhe meshkujt vuajnë nga ky çrregullim I venave. Venat varikoze janë vena të zgjeruara, të fryra ose të përdredhura. Në përgjithësi termi variçe i referohet venave të këmbëve, por ato mund të ndodhin kudo tjetër, si në venat e ezofagut, stomakut, pelvike, venat ovariane te femrat ose venat e skrotumit te meshkujt etj. Një pjesë e venave janë të pajisura me valvula për të penguar fluksin retrograd të gjakut.duke beret e mundur kthimin normal te gjakut ne zemer. Muskulatura e venave të gjakut te këmbëve,nëpërmjet kontraktimit bëjnë te mundur qarkullimin e gjakut nga periferia drejt zemrës. Kur valvulat ose muskulatura e venave nuk funksionojnë sic duhet, një pjesë e gjakut kthehet prapa drejt këmbëve,duke u grumbulluar dhe duke bërë që venat të zgjerohen dhe te marin ngjyre vjollce ose blu.

Shenjat klinike:

• Dhimbje e gjymtyreve te poshtme
• Lodhje dhe enjtje e kembeve
• Mpirje dhe mizerime te kembeve
• Djegie e kembeve
• Kembe te renda sidomos gjate qendrimeve te gjata ne kembe pa levizur ose ulur per nje kohe te gjate, ne periudhen e nxehte , gjate ngritjes se peshave te renda.
• Kruarje mbi zonen e venave varikoze
• Kapilare ne forme merimange(qe jane kapilare te vegjel te kuq ne siperfaqen e lekures se kembes se prekur) dhe mbingjyrosje e ketyre zonave
• Inflamacion të lëkurës ose ulcera


Shkaqet:
• Trashegimia; Venat varikoze kanë kryesisht prejardhje gjenetike ne shumicen e rasteve.
• Mosha:venat e humbasin elasticitetin e tyre me kalimin e kohes, duke shkaktuar keshtu problem me qarkullimin e gjakut.
• Historia e trombozes se venes se thelle, e cila rrit riskun e venave varikoze.
• Imobilizimi:qendrimi ulur per nje kohe te gjate ne pune apo gjate udhetimit pasi menyra e jeteses pengon qarkullimin e gjakut. Gjithashtu edhe qendrimi per nje kohe te gjate ne kembe eshte factor predispozues per zhvillimin e tyre.
• Traumat fizike: demtimi I eneve te gjakut ne gjymtyret e poshtme mund te coje me vone ne pamjaftueshmeri venoze.
• Shtatezania: ndryshimet hormonale, ndryshimet e presionit te gjakut dhe shtimi ne peshe kontribojne ne demtimin e venave.
• Gjinia: femrat jane dy here me te predispozuara ndaj zhvillimit te venave varikoze.
• Obeziteti ; pasha e tepert eshte nje tjeter shkak qe ndikon ne zhvillimin e venave varikoze.

Trajtimi i venave varikoze: Metodat e trajtimit te venave varikoze jane ne varesi te klinikes qe paraqet pacienti dhe te grades se demtimit te tyre. Trajtimi është jo-kirurgjikal dhe kirurgjikal në rastet kur trajtimi medikamentoz nuk jep rezultat.


Trajtimi jo kirurgjikal: përfshin:
• Skleroterapi që përdoret kryesisht në trajtimin e teleangiektazisë dhe në venat varikoze që përsistojnë ose shfaqen pas stripping.
• Flebectomia
• Aktivitet fizik, përdorimi i çorapeve elastike, dietë e pasur me vitaminë C dhe fibra si dhe trajtim farmakologjik në formë tabletash ose xheli në varësi të rekomandimit të mjekut.

Teknikat kirurgjikale: që përdoren më së shumti janë dy:

• Eleminimi me metoden Stripping dhe Ligature te venave varikoze.
• Trajtimi me Lazer Mjeku kirurg pas një konsulte të detajuar dhe ekzamineve përkatëse programon trajtimin më efikas për rastin tuaj.
Mjeshtëria e kirurgëve italianë të DERMOLIFE® bazuar në dije të thelluara, eksperiencë shumëvjecare, teknika të fjalës së fundit në fushën e kirurgjisë estetike, kombinuar këto me ndjeshmërine e spikatur ndaj të bukurës, lejojnë kirurgët tanë të realizojnë eleminimin e venave varikoze me rezultate maksimale dhe afatgjata, duke vënë në dukje më të bukurën te ju sepse DERMOLIFE® JU GARANTON SHENDET DHE BUKURI. Kirurgët estetikë të DERMOLIFE® ju këshillojnë të kryeni trajtim në rastet kur keni:

► Vena të zgjeruara,të fryra ose të përdredhura në sipërfaqe të lëkurës së këmbëve ose komplikacione të venave varikoze si tromboza,dhembje,ekzema,ulcera,kapilare të vegjël të kuq në sipërfaqe të lekurës etj.

PROCEDURA

KONSULTA Gjatë konsultës së parë kirurgu i DERMOLIFE® do të zhvillojë me ju një bashkëbisedim të hapur mjaft të detajuar dhe do të programojë e do t’ju ilustrojë mbi të gjitha objektivat dhe rezultatet estetike që është e mundur të arrihen që ju të keni pritshmëri konkrete dhe reale. Do të vlerësojë stilin tuaj të jetesës, aktivitetin fizik, dietën, peshën, moshën. Do të bëjë ekzaminimin klinik dhe ekografik të venave, ku Echo-Doppler me ngjyra luan rol kryesor në evidentimin e variçeve dhe programimin e trajtimit. Kirurgu i DERMOLIFE® vlerëson gjithashtu gjëndjen tuaj shëndetësore, për të përjashtuar sëmundje të ndryshme, probleme të koagulimit të gjakut apo cikatrizim të lëkurës, të cilat mund të influencojnë rezultatet finale të ndërhyrjes. Para ndërhyrjes kirurgu ynë do ju japë instruksione precize rreth ushqyerjes para dhe pas operacionit, administrimit të medikamenteve si dhe konsumimit të alkoolit dhe duhanit. Duhet të kryeni paraprakisht edhe disa ekzaminime si një vizitë kardiologjike, një radiografi të mushkërive si dhe disa analiza standart të gjakut dhe urinës. Pasi të kemi përmbledhur të gjitha përgjigjet e këtyre ekzaminimeve, është radha e një konsulte me anestezistin e stafit tonë,për të vendosur mbi gjëndjen e përgjithshme shëndetësore dhe oportunitetin e kryerjes së ndërhyrjes estetike në fjalë.Në cdo rast stafi ynë i kirurgëve italianë ju garanton rezultate befasuese dhe ju do të ndiheni më të bukura se kurrë, sepse DERMOLIFE® JU GARANTON SHENDET DHE BUKURI.

1. SKLEROTERAPIA
Eshte nje procedure mjekesore qe perdoret per eleminimin e venave varikoze dhe venave merimange. Skleroterapia konsiston ne injektimin e nje solucioni sklerozant direct ne vene,duke I mbyllur dhe eleminuar ato Skleroterapia përdoret kryesisht në trajtimin e teleangiektazisë dhe në venat varikoze që persistojnë ose shfaqen pas stripping te venave varikoze. Perdorimi i kesaj procedure I ka fillimet e hershme qe ne vitet 30. Numri i venave te injektuara ne nje seance varet nga madhesia dhe siperfaqja e shtrirjes se tyre si dhe nga gjendja e pergjithshme e pacientit. Kohezgjatja e kesaj procedure eshte 15-30 min, pas se ciles pacienti mund te largohet ne shtepi pa ndjere asnje shqetesim.

2. FLEBECTOMIA
Eshte nje procedure minimale invasive qe perdor nje nje bisturi te vogel , per te bere prerje te vogla dhe grep per heqjen e venave te demtuara qe ndodhen vetem ne siperfaqen e kembes. Kjo procedure mund te largoje ne menyre efektive venat varikoze, pa dhimbje dhe siklete minimale pas trajtimit. Flebectomia kryhet me anestezi lokale ambulatorisht dhe nuk kerkon ndonje pergatitje paraprake . prerjet jane aq te vogla sa nuk ka nevoje per qepje. Kohezgjatja e kesaj procedure eshte 15-30 minuta ne varesi te numrit te venave te pranishme. Pas procedures mund te ndjehen dhimbje te lehta te cilat zgjasin pak. Ne zonen e trajtuar vendoden bende elastike komprimuese te cilat mbahen per 2-3 dite.

ANESTEZIA Eleminimi i variçeve mund të realizohet me anestezi spinale, me anestezi lokale dhe sedacion ose me anestezi gjenerale. Në këtë rast stafi i DERMOLIFE® preferon të zgjedh anestezinë lokale me sedacion dhe të shmang anestezinë gjenerale, duke garantuar një rekuperim të menjëhershëm të personit pas interventit krahasuar me anestezinë gjenerale. Mundëson gjithashtu përdorimin e një sasie shumë të vogël barnash gjatë operacionit. Anestezia lokale kryhet me disa injeksione të vogla në zonën e ndërhyrjes kirurgjikale duke siguruar mungesën e dhimbjes. Ndërsa sedacioni konsiston në injektimin endovenoz të medikamenteve që reduktojne ankthin dhe provokojnë një gjëndje gjumi të lehtë ose disi më të thellë. Personi eshte i relaksuar. Vlen të theksohet që në anestezinë lokale nuk përdoret intubimi duke mbajtur frymëmarrjen spontane të personit, duke shmangur përdorimin e aparaturave që garantojnë frymëmarrjen gjatë anestezisë gjenerale.

Teknikat kirurgjikale që përdoren më së shumti janë dy: Trajtimi me Lazer ose Eleminimi me metodën Stripping. Kur demtimi I venave varikoze eshte I parikthyeshem , shoqeruar bashke me dhimbjen ,parestezine e gjymtyreve te poshtme , ndryshime ne lekure,plaget qe shkaktohen nga presioni I rritur ne vena, mpiksje e gjakut dhe edeme e venave varikoze, menyra e trajtimit eshte ligature dhe striping I ketyre venave. Pse eshte e rendesishme interventi???
Kirurgjia behet per 2 arsye. E para eshte trajtimi i venave varikoze. Duke bashkevepruar per heqjen e venave varikoze, ligatura dhe striping i venave kryhet per te ndihmuar ne parandalimin e perseritjes se tyre. Kjo behet kryesisht nese ka evidence te insuficiences valvulare brenda venave kryesore qe shkaktojne venat varikoze.
Ligatura dhe striping i venave behet kur qarkullimi i gjakut ndodh ne menyre sekondare deri ne insuficience venoze dhe pacientet vuajne nga simptoma te kesaj insuficience.
Keto simptoma perfshijne enjtje te kembeve, ndryshime ne lekure, dhimbje dhe ne raste te vecanta ulcera. Heqja e venes ss demtuar ndihmon ne kontrollimin e simptomave dhe ne rastet e ulcerimit ne sherimin e saj.
Heqja kirurgjikale e venes eshte e nevojshme edhe ne disa situata per trajtimin e trombozes venoze siperfaqesore ose flebitin. Cdo pacient vleresohet dhe trajtimi individualizohet nga rrethanat e pacientit.

Cfare eshte Ligatura dhe Striping i venave? Ligatura nenkupton prerjen dhe lidhjen kirurgjikale te venave te demtuara. Ligacioni ndiqet nga striping I venave (heqja e tyre me terheqje) duke perdorur nje prerje minimale invasive kirurgjikale. Metoda e Stripping konsiston në evidentimin dhe përgatitjen paraprake të venës varikoze (zakonisht safena) dhe futjen e një instrumenti të posaçëm në brendësi të saj. Më pas kjo e fundit tërhiqet (stripping) dhe eliminohet plotësisht.Në disa raste, pas këtij operacioni, mund të vërehet inflamacion i nervave periferike, që largohet gradualisht brenda disa javësh. Para interventit: nevojitet marja e informacionit per medikamentet qe pacienti mer, suplemente apo medikamente pa recete, marja e nje anamneze te sakte te semundjes, sasia e pijeve alkolike apo duhanpirja .

Trajtimi me Lazer me anë të rrezatimit bën mbylljen e venës varikoze. Në disa raste për shkak të rihapjes së venës mund të kërkohet një ndërhyrje e dytë me metodën e Stripping. Para interventit: nevojitet marja e informacionit per medikamentet qe pacienti mer, suplemente apo medikamente pa recete, marja e nje anamneze te sakte te semundjes, sasia e pijeve alkolike apo duhanpirja. Gjate diteve para interventit kerkohet: -te ndalohet marja e medikamenteve qe veshtiresojne koagulimin e gjakut (antikoagulantet si:aspirina ,Ibuprofen,Naproxen etj) hollues te gjakut si warfarine dhe medikamente te tjera. Pergatitja pre-operatore: - duhet te mos konsumohet apo te pihet asgje per te pakten 6 deri 8 ore para operacionit -kryerja e disa ekzaminimeve laboratorike dhe imazherike Në cdo rast Stafi i DERMOLIFE® ka si objektiv t’i garantojë personit një eksperiencë kirurgjikale të qetë dhe pa dhimbje.
Operacioni realizohet duke ndjekur një protokoll preçiz që garanton cilësi dhe siguri maksimale.Në cdo rast stafi ynë i kirurgëve ju garanton rezultate maksimale dhe ju do të ndiheni më në formë se kurrë,sepse DERMOLIFE® JU GARANTON SHENDET DHE BUKURI.

Mjekët kirurgë të DERMOLIFE® do t’ju asistojnë deri në rekuperimin tuaj të plotë. Disa orë pas ndërhyrjes parashikohet të ktheheni në shtëpi. Mbas ndërhyrjes mjekët e DERMOLIFE® këshillojnë të ngriheni e të lëvizni 3-4 orë pas operacionit. Dhimbja përgjithësisht është modeste, lehtësisht e suportueshme. Mjekimi i plagëve kryhet 2-5 ditë pas operacionit, pas 7-14 ditësh hiqen penjtë.
Pas procedures: kembet mbeshtillen me fasho per te kontrolluar edemen dhe hemoragjine pas interventit per 7 deri 8 dite. Kirurgu jep udhezime specifike qe duhet te ndiqen pas interventit. Ne menyre specifike perfshijne:

• Kufizimi I aktivitetit fizik ne ditet e para pas interventit
• Mbajtja e kembes ne pozicionin ngritur
• Mbeshtjellja dhe komprimimi I kembes
• Këshillohet të evitoni qëndrimin në këmbë për orë të zgjatura ashtu sikurse edhe qëndrimin ulur për një kohë të gjatë.
• Të ecni të paktën një orë në ditë.

Mjekimet dhe vizitat e kontrollit me kirurgun estetik të DERMOLIFE®do të jenë gjithmonë falas. Pjesa më e madhe e edemës do të zhduket brenda 2 javëve. Pas 2-4 ditësh mund t’i riktheheni punës, duke përjashtuar aktivitetet e lodhshme. Ngarja e makinës dhe aktiviteti seksual këshillohet pas 3- 4 ditësh. Brenda 2 javësh do të mund t’i riktheheni aktiviteteve normale, përfshirë edhe ushtrime fizike të lehta dhe pak më vone atyre sportive. Të shmangni banjot me ujë të nxehtë, të shmangni ekspozimin për kohë të gjatë në temperatura të larta. Të flini në një pozicion të këmbëve më të lartë në krahasim me kokën. Të ruani një peshë normale dhe të konsumoni dietë të pasur në vitaminë C.