Cfarë është Kolonoskopia?

Cfarë është Kolonoskopia?Një kolonoskopi është një procedurë që përdor një aparat fotografik teleskopik të ngushtë, fleksibël, të quajtur kolonoskop për të parë brenda zorrën tuaj.
Mund të përdoret për të kontrolluar zorrën për shenja të kancerit të zorrëve dhe për të hetuar simptomat që ndikojnë në zorrën tuaj.

Pse më duhet kolonoskopia?Ekzistojnë disa arsye të tjera pse mjeku juaj mund t'ju rekomandojë të keni një kolonoskopi. Këto përfshijnë si më poshtë.
• Hetimi i simptomave që mund të tregojnë kancer të zorrëve, të tilla si gjakderdhja nga fundi juaj ose një ndryshim në zakonet e zorrëve (për shembull, që keni nevojë për më shpesh, diarre ose kapsllëk).
• Ju keni një histori të fortë familjare të kancerit të zorrëve (për shembull, dy ose më shumë të afërm të shkallës së parë kanë pasur kancer të zorrëve, ose një i afërm nën moshën 45 vjeç e ka pasur atë).
• Hetimi i simptomave të sëmundjes inflamatore të zorrëve (për shembull, koliti ulçeroz ose sëmundja e Crohn) dhe monitorimi i zorrës suaj nëse jeni diagnostikuar me këto kushte.
• Monitorimi i zorrëve nëse më parë keni hequr një polip ose kancer, ose nëse keni një histori familjare të një sindromi gjenetik polipi.
• Pas një testi tjetër - siç është një skanim CT ose kolonografia virtuale, nëse keni nevojë për vlerësim ose trajtim të mëtejshëm.
Mjeku gjithashtu mund të kryejë biopsi (heqje e nje mostre indi) ose ju mund te hiqni polipet gjatë një kolonoskopie nëse është e nevojshme.

Përgatitja për një kolonoskopiZakonisht do të keni një kolonoskopi në njësinë e endoskopisë në një spital dhe të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë. Ju do të duhet të rregulloni që dikush t'ju drejtojë në shtëpi, pasi zakonisht do të keni një qetësues. Kjo mund të bëjë që të ndjeheni të përgjumur për një kohë më pas, kështu që ju nuk do të jeni në gjendje të vozisni veten deri një ditë më pas.

Ilaçet për të ndaluarEkzistojnë ilaçe të caktuara që do të duhet të ndaloni përpara se të bëni kolonoskopinë. Kjo perfshin:
• tableta hekuri - do të duhet të ndaloni marrjen e tyre një javë para kolonoskopisë suaj
• ilaçe kundër diarresë, ose ndonjë ilaç që mund të shkaktojë kapsllëk - do të duhet të ndaloni marrjen e këtyre një deri në dy ditë më parë
• ilaçe që ndikojnë në mënyrën e mpiksjes së gjakut (p.sh. warfarin, aspirinë ose klopidogrel)

Pastrimi i zorreveZorra juaj do të duhet të jetë plotësisht bosh për procedurën në mënyrë që endoskopisti juaj të mund të shohë gjithçka qartë. Spitali juaj do t'ju japë një laksativ të fortë që do të duhet të merrni përpara kolonoskopisë tuaj. Zakonisht vjen si një pluhur që përzieni me ujë. Ju mund të mos jeni në gjendje të merrni laksativin nëse jeni shtatzënë ose ushqeni me gji, prandaj sigurohuni t'i tregoni spitalit nëse kjo vlen për ju. Laksativi mund t’ju ​​japë shpejt diarre, kështu që sigurohuni të qëndroni afër një tualeti pasi ta keni marrë. Ju mund të ndjeni një siklet ose bloating në bark (bark), dhe kjo mund të shijojë pakëndshme. Provoni ta vendosni përzierjen në frigorifer para se ta pini, pasi mund ta bëjë atë të shijojë më mirë. Mos harroni se megjithëse marrja e një laksativi mund të jetë e pakëndshme, është me të vërtetë e rëndësishme të jeni në gjendje ta bëni kolonoskopinë në mënyrë efektive.
Spitali juaj gjithashtu do t'ju japë këshilla për atë që mund të hani ose pini para procedurës. Ju mund t'ju kërkohet të hani vetëm ushqime me fibra të ulët, ose të agjëroni, të paktën një ditë më parë. Kjo mund të ndryshojë midis spitaleve, kështu që është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet që ju keni dhënë dhe të pyesni nëse nuk jeni të sigurt për asgjë. Shtë e rëndësishme të vazhdoni të pini shumë lëngje të qarta megjithëse si ujë, kungull ose çaj të zi ose kafe, për tu siguruar që të mos dehidroheni.
Nëse merrni pilulën kontraceptive, marrja e laksativëve do të parandalojë thithjen e saj. Ndiqni udhëzimet në broshurën e informacionit të pacientit për pilulat tuaja kontraceptive - mund t'ju duhet të merrni masa shtesë kontraceptive. Nëse keni diabet, ose nëse keni një procedurë tjetër, siç është gastroskopia, në të njëjtën ditë, përgatitja mund të jetë e ndryshme për ju. Ndiqni udhëzimet që ju janë dhënë nga spitali juaj, dhe nëse nuk jeni të sigurt, pyesni.

Në spitalKur të mbërrini në spital, do të shihni një infermiere ose doktor dhe do të keni mundësi të bëni pyetje përfundimtare që mund të keni. Do t'ju jepet një fustan spitali për tu ndryshuar, dhe nganjëherë një palë pantallona të shkurtra letre për t'u veshur.

Cfarë ndodh gjatë një kolonoskopie?Një kolonoskopi zakonisht zgjat rreth 30 deri në 45 minuta, megjithëse emërimi vetë do të zgjasë më gjatë se kjo.
Ju nuk do të keni nevojë për një anestezik për kolonoskopinë, por pasi që procedura mund të jetë e pakëndshme, do t'ju ofrohet qetësues dhe qetësues. Një qetësues do t'ju bëjë të ndiheni më të qetë dhe pak të përgjumur, por do të qëndroni zgjuar gjatë procedurës. Givenshtë dhënë si injeksion në venë në dorën tuaj në fillim të procedurës. Në disa spitale, mund t'ju ofrohet gaz dhe ajër (Entonox) për qetësimin e dhimbjes në vend të një qetësuesi. Endoskopisti juaj (mjeku ose infermierja) do t'ju kërkojë të shtriheni në anën tuaj të majtë dhe të përkulni gjunjët. Së pari, ata do të ekzaminojnë butësisht pasazhin tuaj të pasëm duke përdorur gishtin e tyre. Ata do të futin me kujdes kolonoskopin, duke përdorur xhel lubrifikues për ta bërë atë sa më të rehatshëm.
Endoskopisti juaj do të pompojë ajër në zorrën tuaj përmes kolonoskopit për ta fryrë pak dhe për të dhënë një pamje më të mirë të zorrëve. Kjo mund të bëjë që të ndjeheni pak të fryrë. Endoskopisti juaj do të drejtojë butësisht kolonoskopin në zorrën tuaj. Imazhet nga kamera në fund të kolonoskopit do të shfaqen në një monitor. Endoskopisti juaj mund t'ju kërkojë të ndryshoni pozicionin tuaj gjatë procedurës, për t'i ndihmuar ata të shikojnë zona të ndryshme të zorrëve tuaja. Ata mund të kërkojnë nga një asistent të shtypë barkun tuaj për të ndihmuar lëvizjen e kolonoskopit në drejtimin e duhur.
Endoskopisti juaj mund të marrë një mostër të vogël qelizash (biopsi) nëse është e nevojshme dhe të heqë çdo rritje (polip) që ata gjejnë. Kjo bëhet duke kaluar instrumente përmes kolonoskopit. Për më shumë informacion, shihni FAQ tonë: Cilat janë polipet dhe a duhet të hiqen ato?
Nëse e shihni procedurën veçanërisht të pakëndshme në çdo fazë, thuajini endoskopistit tuaj dhe ata do të ndalojnë ose ndryshojnë atë që po bëjnë.

Cfarë të presim më pas?

Nëse keni pasur qetësim për kolonoskopinë tuaj, do të duhet të monitoroheni për një orë ose më shumë derisa të kalojnë efektet e qetësuesit. Pas kësaj, duhet të jeni mirë të shkoni në shtëpi kur të ndjeheni gati. Do të duhet të keni dikë që mund t'ju çojë në shtëpi dhe të qëndrojë me ju gjatë natës ndërsa qetësuesi lodhet.
Para se të largoheni, mjeku ose infermierja juaj mund t'ju flasë për mënyrën se si vazhdoi procedura dhe nëse ata larguan ndonjë polip ose biopsi. Ju mund t'ju jepet një kopje e raportit të kolonoskopisë. Nëse keni hequr biopsinë ose polipet, do t'ju tregohet se si dhe kur mund të prisni të merrni rezultatet.

Pas nje kolonoskopieJu mund të ndjeheni të fryrë dhe të keni dhimbje ngërçe pas një kolonoskopie. Kjo është shkaktuar nga gazi i përdorur gjatë procedurës dhe zakonisht qetësohet brenda disa orësh. Nëse keni nevojë për lehtësim të dhimbjes, mund të merrni ilaçe shtesë, siç janë paracetamoli ose ibuprofeni. Ju gjithashtu mund të rrjedhni pak nga pasazhi juaj i pasmë nëse keni hequr një biopsi ose një polip të hequr. Kjo duhet të ndalojë më vete brenda dy ditësh.
Të keni qetësim mund ta heqni vërtet nga ju. Ju mund të gjeni se nuk jeni aq të koordinuar si zakonisht ose është e vështirë të mendoni qartë. Kjo duhet të kalojë brenda 24 orëve. Ndërkohë, mos vozisni, pini alkool, mos përdorni makineri ose mos merrni ndonjë vendim të rëndësishëm.

Komplikacionet e një kolonoskopieKomplikimet janë kur problemet shfaqen gjatë ose pas procedurës. Komplikimet kryesore të një kolonoskopie janë renditur më poshtë. • Probleme të frymëmarrjes. Ju mund të keni një reagim ndaj qetësimit, i cili mund të ndikojë në frymëmarrjen tuaj ose rrahjet e zemrës suaj. Por do të monitoroheni gjatë gjithë procedurës dhe do t'ju jepet trajtimi nëse kjo ndodh. • Një lot në zorrën tuaj (shpimi i zorrëve), i shkaktuar nga kolonoskopi. Kjo është e rrallë, por nëse kjo ndodh, ka të ngjarë që do t'ju duhet një operacion për ta rregulluar atë.