Çfarë është celuliti?

Indi adipose është një tip special indesh e përbërë nga qeliza adipocite të cilat formojnë disa toptha. Këto qeliza akumulojnë trigliceridet dhe lirojnë acidet yndyrore dhe glicerolin. Këto qeliza pësojnë disa ndryshime morfologjike të cilat çojnë më pas në formimin e adipocitit final. Ngjyra e këtyre indeve është e bardhë, si e pa ngjyrë, e errët ose multikolor. Yndyra e depozituar në inde është në dy forma; e para ka lidhje me mënyrën e ushqimit të organizmit, ndërsa e dyta nuk varet shumë nga kjo sepse edhe tek njerëz të dobët nuk arrin të zhduket tërësisht.
Celuliti është një degradim inflamator i indeve adipose të lëkurës, e karakterizuar nga ndryshimi i strukturës së indeve nga mosfunksionimi i qarkullimit të gjakut dhe linfës. Klinikisht pamja e lëkurës është si me gropa dhe me ngjyrë si lëkura e portokallit me fryrje që duken me sy të lirë.
Origjina e celulitit varet nga disa shkaqe si: predispozicioni familjar, konstrukti i trupit, faktorët hormonalë, faktorët vaskularë etj. Të gjitha këto shkaqe rëndohen më shumë nëse shtohet jeta sedentare, stresi, sëmundjet epatike dhe shqetësimet e tretjes, por edhe një e ushqyer jo korrekte dhe jo e shëndetshme.

1) ËSHTË E MUNDUR QË TË DALLOHEN KATËR FAZA KRYESORE TË DEGRADIMIT PROGRESIV:

a) Kjo është faza që karakterizohet nga edema dhe pezëm venos linftik, me pamundësi drenimi të lëngjeve të trupit. Kështu indet mbeten të mbushura me ujë, shtojnë vëllimin dhe ndahen nga fibrat e tjera elastike. Lëkura bëhet më pak elastike.
b) Në këtë fazë fenomenet që përmendem më lart bëhen më evidente dhe theksohen më shumë. Situata rëndohet me miroqarkullimin, lëkura është e zbehtë dhe e ftohtë. Nëse mbajtja hidrike vazhdon, epiderma hollohet, humbet elasticitetin dhe bëhet e brishtë dhe delikate.
c) Në fazën e tretë mikro nodujt bëhet gjithnjë e më evidente dhe fillojnë të pengojnë shkëmbimin metabolik në nivel vaskular, lëkura bëhet si lëkurë portokali dhe mund të shoqërohet edhe me dhimbje në prekje. d) Faza e katërt shoqërohet me rritjen e numrit dhe të dimensioneve të makronodujve, të lëvizshme dhe të dhimbshme nga presioni. Indet fillojnë të mbledhin skorie, ujë dhe yndyrna.
Para se të fillohet një trajtim specifik, duhet të stabilizohet për çfarë lloj celuliti bëhet fjalë, të përcaktohet lokalizimi dhe faktorëtqë e provokojnë. Në fillim pengohet evoluimi i patologjisë dhe më pas korrigjohen shkaqet që e kanë krijuar. Disa nga metodat e përdorura kundër celulitit është ai lipolitik si Emulsiolipolisi ultrasonik, oksigjenoterapi ose lipostabil. Ndodh që këto metoda kombinohen me njëra tjetrën për një trajtim më efikas. Një suport i terapisë mjekore mund të jetë edhe drenazhi linfalik manual që ndihmon mikroqarkullimin. Një tjetër mënyrë është lipostabil, një ilaç i cili injektohet në zonën ku është akumuluar celuliti dhe ndihmn në shkrirjen e tij. Kështu reduktohet vëllimi i zonës me celulit dhe mbajtje ujore, bëhet një përmirësim i mikroqarkullit vaskular përveç që rrit elasticitetin dhe tonifikimin e lëkurës. Ky trajtim shoqërohet edhe me përdorimin e kremrave të ndryshëm me efekt drenues dhe lipolitik të cilët përshpejtojnë efektet e trajtimit.

3) CABOXYTERAPIA PER STRIJAT, CELULITIN, RRATHET RRETH SYVE, RRUDHAT ETJ

Carboxyterapia është një trajtim i cili shërben për të luftuar celulitin, strijat ose çikatriçet. Funksionon falë veprimit të anhidritit karbonik i cili reagon në lëkurë duke i dhënë një pamje më të shendetshme dhe duke luftuar dhjamin.
– Çfarë është caboxyterapia?
Anhidriti karbonik është një gaz natyral present në trupin e çdo njeriu. Ai është një nënprodhim I metabolizmit dhe rritet me rritjen e sforcos muskulare. Kjo do të thotë që kur kryhet aktivitet fizik, sasia e bioksidit të karbonin në inde rritet. Roli i bioksidit të karbonit është të zgjerojë enët e gjakut dhe në këtë formë do çohet më shumë oksigjen në muskuj. Prandaj muskujt rriten pas aktivitetit fizik. Anhidriti karbonik (CO2) ka edhe një rol tjetër të rëndësishëm; shkatërron qelizat e dhjamit që ndodhen nën lëkurë. Për këtë arsye carboksiterapia përdoret për trajtimin e celulitit dhe të strijave. Përveç efektit tek qelizat adipose, anhidriti karbonik rrit sasinë e gjakut tek indet fibroze të lëkurës duke I dhënë një pamje më të shëndetshme. Ajo ndërhyn tek celuliti dhe dhjami duke i eleminuar ato.
– Si funksionon carboksiterapia?
Para së gjithash duhet një ekzaminim i celulitit nga ana e mjekut për të vendosur mbi sasinë e CO2 që duhet të injektohet. Seanca zgjat 10-15 minuta ku CO2 injektohet nën lëkurë me një age shumë të hollë. (më pas se 0,3 mm). Proçesi është shumë i thjeshtë dhe nuk ka nevojë për kohë rikuperimi si dhe nuk përdoret asnjë anestezi. Trajtimi nuk jep asnjë alergji apo efekt anësor. Karboksiterapia mund të bëhet nga 4-16 seanca. Seancat mund të bëhen çdo ditë ose çdo 3-4 ose 7 ditë.