Cfarë është një hernie umbilikale?

Cfarë është një hernie umbilikale?Kordoni i kërthizës lidh një nënë dhe fetusin e saj ndërsa ndodhet në bark. Kordonet e kërthizës së foshnjave kalojnë përmes një hapjeje të vogël midis muskujve të murit të tyre të barkut. Në shumicën e rasteve, vrima mbyllet menjëherë pas lindjes. Një hernie umbilikale ndodh kur shtresat e murit të barkut nuk bashkohen plotësisht, dhe zorrët ose indet e tjera nga brenda zgavrën e barkut fryhen përmes njollës së dobët rreth butonit të barkut. Rreth 20 përqind e bebeve lindin me njëhernie umbilikale .

Herniet umbilikale janë përgjithësisht pa dhimbje dhe nuk shkaktojnë shqetësime. Rreth 90 përqind e hernieve kërthizore përfundimisht do të mbyllen vetë. Nëse një hernie umbilikale nuk mbyllet në kohën kur një fëmijë është 4 vjeç, kërkohet trajtim i metejshem.


Cfarë e shkakton hernien umbilikale?

Një hernie umbilikale ndodh kur hapja në muskulin e barkut që lejon kordonin e kërthizës të kalojë përmes nuk arrin të mbyllet plotësisht. Hernia umbilikale është më e zakonshme tek bebet, por ato mund të ndodhin edhe tek të rriturit.

Një hernie umbilikale tek të rriturit zakonisht ndodh kur presioni i tepërt bëhet në një seksion të dobët të muskujve të barkut. Shkaqet e mundshme përfshijnë:

* Mbipesha
* Shtatzënitë e shumta
* Shtatzënitë e shumta të gestacionit (që kanë binjakë, tripletë, etj.)
* Lëngu i tepërt në zgavrën e barkut
* Kirurgji abdominale
* Persistenca e një kollë të vazhdueshme, të rëndë


hernie umbilikale

Simptomat

Një hernie umbilikale krijon një ënjtje ose fryrje të butë afër kërthizës . Në personat që kanë prezente një hernie umbilikale , hernia mund të jetë e dukshme vetëm kur qajnë, kolliten ose tendoset.

* Dhimbje
* Të vjella
* Ka distendim, ënjtje ose ndryshim i ngjyres në vendin e hernies

Në fëmijët e vegjël, hernia umbilikale shpesh shërohet pa trajtim. Në të rriturit, kirurgjia zakonisht sugjerohet për te parandaluar komplikacionet e mundshme. Kur Hernia umbilikale shkakton diskomfort dhe behet e dhimbshme , rekomandohet te hryhet trajtimi kirurgjikal.
Disa nga kriteret qe indikojne per trajtimin kirurgjikal jane:

* Kur bëhet e dhimbshme
* Kur është më i madh se një gjysmë inç në diametër
* Nese nuk zvogëlohet brenda një ose dy viteve
* Nese nuk largohet nga koha kur një fëmijë është 3 ose 4 vjeç
* Nese invaginohet ose bllokon kalueshmerine e zorreve

Diagnostikimi

Një mjek do të kryejë një provim fizik për të përcaktuar nëse një foshnjë ose i rritur ka një hernie umbilikale. Mjeku do të shohë nëse hernia mund të shtyhet përsëri në zgavrën e barkut (e zvogëlueshme) ose nëse bllokohet në vendin e saj (të burgosur). Një hernie e burgosur është një ndërlikim potencialisht serioz sepse pjesa e bllokuar e përmbajtjes hernie mund të privohet nga furnizimi me gjak (i mbytur). Kjo mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të indeve.
Rekomandohet te behet ro-grafi ose të kryejë ekografi abdominale ,për të siguruar që nuk ka komplikime. Ata gjithashtu mund të behen testet e gjakut për të kërkuar infeksion ose ishemi, veçanërisht nëse zorra është e burgosur ose e mbytur.

Pergatitja para interventit dhe anestezia

Paraprakisht nevojiten disa analiza preoperatore.
Anestezia qe perdoret eshte anestezia e pergjithshme , ku pacienti eshte ne gjume dhe nuk ndjen asnje dhimbje. Gjithashtu perdoret edhe anestezia spinale.

Pergatitja para interventit dhe anestezia

Paraprakisht nevojiten disa analiza preoperatore laboratorike dhe imazherike, per te pasur nje konfirmim ten je gjendje te pergjithshme tepacientit te gatshem per te kryer nderhyrje. Anestezia qe perdoret eshte anestezia e pergjithshme ,ku pacienti eshte ne gjume dhe nuk ndjen asnje dhimbje. Gjithashtu perdoret edhe anestezia spinale.

Interventi

Kohezgjatja e kirurgjise eshte rreth një orë. Kirurgu do të bëjë një prerje pranë kerthizes në vendin e fryrjes. Me pas hryhet vendosja e indit te zorrëve përsëri nëpërmjet murin te barkut. Tek fëmijët, ta mbyllet hapja me qepje. Në të rriturit, shpesh forcohet muri i barkut me rrjetë para se të mbyllet me sutura .

Teknika Trabucco

Teknika Trabucco e ideuar nga amerikani me origjinë italiane Ermanno Trabucco ka kontribuar në evolucion e riparimit të kësaj patologjie duke futur konceptin e suture-less pra heqjes së qepjeve të meshës. Për këte përdoret një meshë polipropileni memory-form që mbyll difektin.

Shërimi nga operacioni

Zakonisht, operacioni është një procedurë ditore. Koheqendrimi ne spital eshte disa ore deri ne nje dite. Aktivitetet për javën tjetër ose më shumë duhet të jenë të kufizuara, dhe nuk duhet të ktheheni në shkollë ose punë gjatë kësaj kohe.