Trajtime vaskulare për heqjen e variçeve

Në Klinikën DermoLife përdoren dy metoda shumë të suksesshme për trajtimet vaskulare. Ato quhen Skleroterapia dhe Fleboktomia. Le t’i spjegojmë në detaje

1) SKLEROTERAPIA

Kjo është një proçedurë mjeksore që përdoret për trajtimet e keqformimit të enëve të gjakut. Situata që hasim më shpesh kanë të bëjnë me variçet, teleangctasie dhe emorroidet. Një seancë skleroterapie konsiston në injektimin në brendësi të enëve të keqformuara një dozë solucioni sklerozant i cili provokon mbylljen e tyre. Para proçedurës bëhen disa ekzaminime dhe analiza mbi historinë klinike të pacientit. Për të parë rezultatet finale të skleroterapisë, duhet pritur disa javë, kur enët e gjakut të trajtuara kanë qenë të vogla, ose disa muaj kur enët e gjakut të trajtuara kanë qenë të mëdha.
– Pse quhet skleroterapi
Gjatë proçesit injektohet një solucion që quhet sklerozant. Pas kësaj enët e gjakut pësojnë një kolaps, ku fluksi i gjakut nuk ndërpritet por pengon dhe mbyll të gjitha rrugët alternative nga mund të mbërrijë gjaku.Skleroterapi përdoret edhe në rastet e keqformimit të enëve linfatike, ku trupi përçon një substancë transparente që quhet linfa.
Skleroterapi është një metodë e suskseshme për eleminimin e variçeve.
Falë këtij trajtimi eleminohen:
1) Dhimbjet
2) Fryrjet
3) Djegjet
4) Ngërrçet (kur bëhet fjalë për këmbët)
– Proçedura
Seanca e skleroterapisë zhvillohet zakonisht në kushte ambulatore prej mjekut përkatës dhe nuk ka nevojë për anestezi. Zakonisht një seancë zgjat më pak se një orë, për injeksionet duhen 10-15 minuta. Për fazën e post injesioneve duhen 15-20 minuta. Pas injeksioneve mjeku bën masazhe dhe monitoron se si trupi reagon nga trajtimi.
Për 2 ose 3 javë mjeku këshillon evitimin e ekspozimit në diell sepse mund të krijohen njolla të errëta në lëkurë. Kur proçedura bëhet në variçet e këmbëve, pas 15-20 minutash monitorim, është mirë që pacienti të ecë për të parandaluar koagulimin e gjakut në brendësi të enëve venoze. Për tre javë është mirë të aplikohen fashat koprimuese ose çorapët elastikë për të maksimizuar rezultatin e injektimeve. Rikthimi në aktivitetin e përditshëm është i menjëhershëm. Këshillohet që javët e para të mos i jepet makinës. Krahasuar me kirurgjinë për variçet, skleroterapia është më pak evazive. Për kuriozitet; Kjo teknikë është përdorur për herë të parë në vitin 1682 në Zvicër.

2) FLEBOCTOMIA SIPAS MYLERIT

Ky është nflebojë trajtim mini invaziv i variçeve nga më të mëdhatë deri tek më të voglat.
Flebektomia e një variçeje është heqje edhe e një segmenti të tërë të variçes përmes mikro prerjeve të realizuara me një bisturi të hollë. Plagët e vockla nuk kanë nevojë për qepje. Fleboktomia këshillohet për variçe shumë sipërfaqësore, ose shumë voluminoze, gjë që e bën ta pamundur që të riparohen me skleroterapi ose trajtime me lazer, sepse rrezikon pigmentimin e lëkurës. Proçedura kirurgjikale zgjat 1 orë, është teknikë kirurgjikale ambulatore dhe realizohet me anestezi lokale.
Pas kësaj ndërhyrjeje mund të rimarrësh aktivitetin e përditshëm pa asnjë problem menjëherë. Për trajtimin e variçes sipërfaqësore voluminoze, fleboktomia është një proçes kirurgjikal i pa zëvendësueshëm për të marrë rezultat estetik të plotë dhe të kënaqshëm.
– Post ndërhyrja
Mund të lini klinikën menjëherë pas ndërhyrjes. Dhimbja është minimale. Mjeku do ju bëjë fashim të zonën e trajtuar për ta koprimuar për një periudhë të stabiizuar nga kirurgu. Mund të shfaqen disa hematoma të cilat do të duan 3-4 javë për tu larguar dhe nuk duhen ekspozuar në diell, në rrezet UV.
Duhet patur parasysh se sëmundjet venoze janë kronike dhe nuk kurohet plotësisht prandaj është e nevojshme që të jenë nën kontrollin e vazhdueshëm të mjekut.